Κυτταρίτιδα - Αντιμετώπιση

 

Η κυτταρίτιδα είναι μια πολύ συχνή τοπογραφική τροποποίηση κατά την οποία το δέρμα παίρνει μια όψη φλούδας πορτοκαλιού ή αλλιώς εμφάνιση στρώματος.

 

Στη συγκεκριμένη κατάσταση, συμβαίνουν μετατροπές στους λιπώδεις ιστούς και επίσης στο μικροκυκλοφορικό που προέρχονται από το αίμα και το λεμφικό σύστημα κάτι που οδηγεί στην σκλήρυνση των ινών του συνδετικού ιστού.

 

Θεωρείται ότι είναι ένα μη φλεγμονώδες, εκφυλιστικό φαινόμενο που προκαλεί αλλοιώσεις στην υποδερμίδα δημιουργώντας ανώμαλους κυματισμούς στην επιδερμίδα και στις υπερκείμενες επηρεαζόμενες περιοχές.

 

Η κυτταρίτιδα είναι το αποτέλεσμα από διάφορες περίπλοκες καταστάσεις που περιλαμβάνουν την επιδερμίδα, το δέρμα, καθώς και τα υποδόρια κύτταρα.

 

Γενικά, υπάρχουν σίγουρα τρεις φάσεις ανάπτυξης: το οίδημα, η ίνωση, καθώς επίσης και η σκλήρυνση, αλλά το αρχικό οίδημα δεν είναι συνήθως το πρώτο παθολογικό σύμπτωμα δεδομένου ότι η μεταβολή της διάμεσης μήτρας, της συνδετικής δομής, ή του λιπώδους ιστού συνήθως έρχεται πριν από την εμφάνισή του.

 

Συνήθως οι διάμεσες μεταβολές της ασθένειας της κυτταρίτιδας εμφανίζονται σε πρώτη φάση και οι κιρσώδεις ή λεμφικές παρενέργειες εξελίσσονται από μονές τους αργότερα.

 

Σε κάθε περίπτωση, η τυπική όψη "φλούδας πορτοκαλιού" της κυτταρίτιδας προκαλείται συχνά από την αύξηση του σωματικού λίπους ή του περιεχομένου διάμεσου υγρού, ή από την αλλοίωση και αναδίπλωση των στρωμάτων του συνδετικού ιστού που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες καταστάσεις και με διαφορετικούς τρόπους.

 

Η φλεβική στάση του λεμφικού είναι η εξωτερική εμφάνιση της δυσλειτουργίας στη ρύθμιση της ενδοκρινολογικής μεταβόλισης του διάμεσου χώρου.

 

Διάφοροι ερευνητές που διεξήγαγαν μελέτες, σχετικά με την ανατομία και ιστολογία που συνδέεται με το λίπος και το πλαίσιο του συνδετικού ιστού από τα υποδόρια κύτταρα, απέδειξαν, σε φυσιολογικές βάσεις, την χαρακτηριστική πτυχή στρώμα της κυτταρίτιδας και ανέφεραν τις μεταβολές στην οργάνωση του υποδόριου ιστού μεταξύ των δύο φύλων.

 

Επιπρόσθετα, ανέφεραν ότι στις γυναίκες τα ινώδη διαφράγματα συχνά επικεντρώνονται κάθετα σε σχέση με τη δερματική περιοχή, ενώ στους άνδρες υπάρχει ένα σταυρωτό πρότυπο.

 

Πολλές αναφορές έχουν αποδείξει ότι το λίπος χωρίζεται σε λόβια, και ότι στις γυναίκες, είναι μεγαλύτερα και πολύ πιο ορθογώνια σε σύγκριση με εκείνα των ανδρών.

 

Τα παραπάνω ανατομικά και ιστολογικά αποτελέσματα περιγράφουν ότι η υψηλότερη συχνότητα της κυτταρίτιδας εμφανίζεται στις γυναίκες, ακόμα και στα κορίτσια παιδικής ηλικίας από έντεκα - δώδεκα χρονών αλλά και οι κοπέλες στην εφηβεία από δεκατριών έως δεκαοχτώ χρονών μπορεί να εμφανίσουν τα πρώτα σημάδια κυτταρίτιδας, απλώς με την πάροδο των ετών γίνεται πιο εμφανής λόγω της χαλάρωσης του δέρματος.

 

Τι μπορείς να κάνεις για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας;

 

Εκτός από μια ισορροπημένη διατροφή και γυμναστική,  που πρέπει να βάλεις ούτως ή άλλως στην καθημερινότητά σου, εφάρμοσε και τους εξής απλούς και φυσικούς τρόπους που υπόσχονται εντυπωσιακά αποτελέσματα:

 

Νερό

 

Όσο και αν δε το πιστεύεις η ενυδάτωση του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο στην λεία όψη της επιδερμίδας. Η ποσότητα νερού που χάνεται μέσω βασικών λειτουργιών του, όπως η εφίδρωση και η ούρηση, πρέπει να αντικαθίσταται ώστε να λειτουργούν ομαλά το κυκλοφορικό και το λεμφικό σύστημα και να αποβάλλονται οι τοξίνες που παίζουν ρόλο στον σχηματισμό της κυτταρίτιδας.

 

Μασάζ

 

Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να δώσει στο σώμα την ιδανική υφή . Μασάζ με κυκλικές κινήσεις στα σημεία που πάσχουν , τονώνει την κυκλοφορία του αίματος στα σημεία αυτά και αντιμετωπίζει τη συμφόρηση στις περιοχές όπου έχουν συσσωρευτεί λέμφος και τοξίνες. Το μασάζ γίνεται με : Κρέμες Δεν βρίσκονται στα ράφια μόνο για το κέρδος των εταιριών.

 

Οι κρέμες που κυκλοφορούν στο εμπόριο βοηθούν με τον δικό τους τρόπο την αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς διατηρούν την υγρασία πάνω στο δέρμα, βοηθούν στην καταπολέμηση του τοπικού πάχους και ενισχύουν το κυκλοφορικό σύστημα μέσω του μασάζ που γίνεται κατά την εφαρμογή τους.

 

Άφθονα φρούτα και λαχανικά

 

Ευνοούν τη διούρηση, χορταίνουν τον οργανισμό χωρίς να τον φορτώνουν με περιττές θερμίδες, κάνουν το δέρμα ομορφότερο και υγιέστερο ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στην καύση του λίπους και μειώνουν τις κατακρατήσεις.

 

Πολλά υγρά, ελάχιστο αλάτι

 

Έτσι αποφεύγονται οι κατακρατήσεις. Η κατακράτηση υγρών μπορεί να χειροτερεύσει το πρόβλημα της κυτταρίτιδας ή ακόμα και να τη δημιουργήσει εκ του μηδενός. Αντίθετα με όσα λέγονται, η αποφυγή κατανάλωσης υγρών προκαλεί κατακράτηση.

 

Καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να επιβιώσει όταν είναι ελλιπής η ενυδάτωσή του, κατακρατά τα ήδη υπάρχοντα υγρά του για να τροφοδοτηθεί.

 

Έτσι, η κατανάλωση 1,5-2 λίτρων υγρών (όπως νερό, τσάι -κατά προτίμηση πράσινο-, φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών) ημερησίως είναι απαραίτητη.

 

Περικοπή» στη ζάχαρη

 

Η ζάχαρη (κυρίως στα γλυκά και τα αναψυκτικά) αυξάνει απότομα τη γλυκόζη στο αίμα, η οποία οδηγεί στην εναπόθεση περιττού λίπους στο σώμα και, επακολούθως, επιδεινώνει την κυτταρίτιδα.

 

Μακριά από τα κορεσμένα λίπη

 

Αυξάνουν το λίπος στο σώμα και επιδεινώνουν την κυτταρίτιδα. Πρόκειται για τα ζωικά λίπη, το βούτυρο, τα τηγανητά, τη μαγιονέζα, την κρέμα γάλακτος και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

Όχι στο κάπνισμα και το αλκοόλ

 

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους και του λίπους στο σώμα, παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη κυτταρίτιδας. Επίσης, το αλκοόλ και το κάπνισμα δημιουργούν ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στα κύτταρα του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του δέρματος και των συνδετικών ιστών, επιδεινώνοντας την κυτταρίτιδα.

@Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 39€ ΕΩΣ 2KG ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ KG 1,10€ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ & ΣΕ ΚΥΠΡΟ
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. • ΠληροφορίεςΤο κατάλαβα