27 Μαρτίου, 2024

ΑΓΧΟΣ & ΣΤΡΕΣ

ΑΓΧΟΣ & ΣΤΡΕΣ

Κινήσεις ματ κατά του στρες & του άγχους.

Σήμερα ,οι λέξεις άγχος και στρες κυριαρχούν όταν θέλουμε να περιγράψουμε μια συναισθηματική κατάσταση. Το στρες είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε ένα νέο και απαιτητικό ερέθισμα. Προκαλεί την απελευθέρωση αδρεναλίνης, η οποία μας επιτρέπει να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις , να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις και να παραμένουμε σε εγρήγορση.

 

Ορισμένα άτομα αντιμετωπίζουν χρόνιο στρες το οποίο επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κατάθλιψη. Η αίσθηση ελέγχου και η θετική στάση βοηθούν να αντιμετωπίσει κανείς τα συμπτώματα του στρες και να χαλαρώσει. Το άγχος μερικές φορές είναι αποτέλεσμα του στρες ,αποτελεί όμως μια διαφορετική κατάσταση υγείας .

 

Το άγχος μοιάζει περισσότερο με το αίσθημα του φόβου, παρά με το στρες. Όταν έχουμε άγχος αυτό οφείλεται σε ένα ερέθισμα που μας προκαλεί φόβο και ένα αίσθημα αδυναμίας.

 

Είναι αποδεδειγμένο πως το ψυχολογικό άγχος είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζεται συνήθως χωρίς φαρμακευτική αγωγή ,κάνεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες, και αυτό υποχωρεί όταν σταματάει να υπάρχει η αιτία που άλλαξε την καθημερινότητά σου.

 

Το παθολογικό άγχος ,αντίθετα σε εμποδίζει να ακολουθήσεις τις συνηθισμένες δραστηριότητες σου. Αντιμετωπίζεται με αντικαταθλιπτικά φάρμακα και συνεδρίες ψυχοθεραπείας.

 

Μερικά από τα συμπτώματα του άγχους και του στρες είναι κοινά : Αισθανόμαστε ανησυχία ταραχή , ή δυσφορία. Το ίδιο το άγχος είναι μια φυσιολογική ψυχολογική και σωματική αντίδραση απέναντι στις θετικές και τις αρνητικές πλευρές της ζωής. Σε βοηθά να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες με αυξημένη αντίληψη και ετοιμότητα.

 

Το άγχος αλλά και το στρες σε μικρές δόσεις έχουν παραγωγικά αποτελέσματα, αν όμως χάσουμε τον έλεγχο μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

Άσκηση και αντιμετώπιση του άγχους : H σωματική χαλάρωση , η απόσπαση της προσοχής και ο έλεγχος των σκέψεων αποτελούν το τρίπτυχο της επιτυχημένης διαχείρισης του στρες που προτείνουν οι ειδικοί. Οι τεχνικές αυτές καλμάρουν το νευρικό σύστημα και τελικά προκαλούν χαλάρωση.

 

Οι αναπνευστικές ασκήσεις προσφέρουν άμεση ανακούφιση από το στρες. Η βασική αναπνευστική άσκηση στην οποία πρέπει να εξασκηθείτε είναι η διαφραγματική αναπνοή , δηλαδή η αναπνοή που γίνεται με τη σύσπαση του διαφράγματος ( του μυός που βρίσκεται ανάμεσα στη στομαχική κοιλότητα και την κοιλότητα του θώρακα) με σκοπό τη χαλάρωση του.

 

Βγείτε βόλτα . Με τον τρόπο αυτόν ο οργανισμός σας καταναλώνει την περίσσεια αδρεναλίνη ,ενώ το μυαλό σας αποσπάται από τις ανήσυχες σκέψεις.

 

Η διατροφή που προκαλεί το οξειδωτικό στρες είναι ακριβώς και αυτή που πολλοί από εμάς έχουμε χρησιμοποιήσει για να αντιμετωπίσουμε μια δυσάρεστη κατάσταση. Μια διατροφή με πρόχειρο φαγητό, γλυκά, τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι, λιπαρά οξέα. Όμως για να βοηθήσει η διατροφή στη καταπολέμηση του στρες , πρέπει να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή, χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη και πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες .

 

Όσοι ασχολούνται συστηματικά με μια σωματική δραστηριότητα, ταλαιπωρούνται λιγότερο από το άγχος και την κατάθλιψη, σε σύγκριση με όσους κάνουν καθιστική ζωή. Οι διατάσεις βοηθούν τους μυς να χαλαρώσουν και εσάς να καταπολεμήσουν την ένταση.

 

Το μασάζ οποιασδήποτε μορφής βοηθά το σώμα να χαλαρώσει και συμβάλλει στη μείωση την επιπέδων της κορτιζόλης στον οργανισμό. Επιπλέον όταν χαλαρώνει το σώμα ,τείνει να χαλαρώνει και ο νους .

 

Τα συμπτώματα του έντονου στρες μπορούν να εκδηλωθούν σε τέσσερα επίπεδα : στα συναισθήματα , στις σκέψεις , στη συμπεριφορά και στο σώμα μας. Ως προ στο σώμα μας , το στρες μπορεί να εκδηλωθεί με εφίδρωση, ταχυπαλμία , δυσκολία στην αναπνοή , σφιγμένους μυς, συχνουρία , πονοκέφαλο, δυσκολίες στον ύπνο, διαρκές αίσθημα κόπωσης, εξάντληση. Ως προς τα υπόλοιπα τρία επίπεδα τα αρνητικά συναισθήματα , οι μόνιμα αρνητικές σκέψεις και η νευρική και απόμακρη συμπεριφορά απέναντι στους άλλους αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά μιας αγχώδους κατάστασης. Ωστόσο δεν πρέπει να αφήνουμε το στρες να μας κατακλύζει. Η διαχείρισή του είναι κάτι που μαθαίνεται και μάλιστα μέσα από μικρές καθημερινές κινήσεις.

 

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Ανησυχία , υπερένταση , αγωνία , δυσφορία , εκνευρισμός , αίσθημα συνεχούς φόβου ότι θα συμβεί κάτι κακό , απογοήτευση , επιθετικότητα , νοητική εξάντληση , μελαγχολία , καχυποψία , τάση για κλάμα , τάση φυγή.

 

ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Ταχυκαρδία , πόνος ή πλάκωμα στο στήθος , δύσπνοια , ζαλάδα , τάση για λιποθυμία , ναυτία , εφίδρωση , προβλήματα ύπνου , νευρικότητα , μουδιάσματα , ξηρότητα στο στόμα και στο λαιμό , δυσπεψία , δυσκοιλιότητα , διάρροια , συχνοουρία , αδυναμία μυών , τρέμουλο , πονοκέφαλος.

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Απομόνωση , αποξένωση , κατάθλιψη , αναποφασιστικότητα , αμφιθυμία διαρκής αναζήτηση επιβεβαίωσης , ευσυγκινησία , δυστροπία , απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ ή προτίμηση στο τυχαίο σεξ ή διαφοροποιημένη σεξουαλική επιλογή , λεκτική και σωματική επιθετικότητα προς τους άλλους. Πολλά σημεία του ανθρώπινου σώματος επηρεάζονται αρνητικά από το άγχος αφήνοντας το επιρρεπές τόσο σε σωματικές όσο και σε ψυχικές ασθένειες . Η παραγωγή συγκεκριμένων ορμονών όπως της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης , λόγω άγχους , αυξάνεται και προκαλεί αλλαγές στον ρυθμό της καρδίας , την πίεση του αίματος και τον μεταβολισμό.

 

ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ

 

• Το άγχος μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος , η οποία με την σειρά της αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε πρόσφατη έρευνα, που διεξήχθη σε υγιείς ενήλικες, οι οποίοι είχαν κάποια αγχωτική εμπειρία τον τελευταίο χρόνο, αποκαλύφθηκε ότι (οι συμμετέχοντες αυτοί) είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, από τους λιγότερο αγχωτικούς. Πιθανότατα, ο αυξημένος κίνδυνος οφείλεται στην αύξηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και στη στένωση των αρτηριών, γνωστής ως αθηροσκλήρωση.

 

• Μερικά άτομα εμφανίζουν ευερέθιστη κύστη ως αντίδραση σε πιεστικά γεγονότα ( συχνοουρία )

 

• Η τριχόπτωση πολλές φορές αποτελεί συνέπεια υπερβολικού άγχους

 

• Πολλά άτομα που βρίσκονται κάτω από υπερβολική πίεση και στρες συχνά εμφανίζουν πληγές στο στόμα ( επιχείλιος έρπης, άφθες )

 

• Άσθμα και άλλα πνευμονικά προβλήματα μπορεί να χειροτερεύουν εξαιτίας του υπερβολικού άγχους

 

• Πολλά άτομα εξαιτίας υπερβολικού άγχους εμφανίζουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα καθώς και δυσλειτουργία του θυροειδούς αδένα

 

• Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει πολλές ασθένειες της πεπτικής οδού όπως είναι η δυσπεψία , τα έλκη και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

 

• Το έντονο στρες μπορεί να οδηγήσει πολύ συχνά στην υπερβολική απώλεια ή την υπερβολική αύξηση βάρους ( νευρική ανορεξία ή βουλιμία ).

 

Το στρες μπορεί ακόμα να διαταράξει τον ήσυχο ύπνο , ενώ ακολουθώντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου βοηθάμε τον οργανισμό μας στην προσπάθεια αντιμετώπισης του άγχους. Η έλλειψη ύπνου ,ή ο κακός ύπνος επιδρά αρνητικά στα επίπεδα της σωματικής μας αντοχής , στην πνευματική μας διαύγεια , στην παραγωγικότητα και στην καλή μας διάθεση. Για τους λόγους αυτούς είναι εξαιρετικά σημαντικό να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα , να διαμορφώσουμε το χώρο του υπνοδωματίου έτσι ώστε να μας εμπνέει να χαλαρώσουμε και να έχουμε ένα ήσυχο περιβάλλον πριν κοιμηθούμε.

 

Βασικές τεχνικές χαλάρωσης : Ακούστε μουσική , γελάστε με την καρδία σας , αναπνεύστε βαθιά , σκεφτείτε θετικά , φροντίστε τον εαυτό σας και περιποιηθείτε το σώμα σας , κλείστε τα τηλέφωνα , δημιουργήστε ατμόσφαιρα , καθίστε ή ξαπλώστε αναπαυτικά , γεμίστε το μπάνιο σας με χλιαρό νερό και άλατα και βυθιστείτε σε αυτό , φάτε σωστά , βγείτε μια βόλτα , να εξωτερικεύετε το άγχος μιλώντας γι αυτό, πάρτε συμπληρώματα διατροφής όπως : σύμπλεγμα βιταμινών Β , μαγνήσιο , βαλεριάνα , Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα για άμεσα αποτελέσματα χαλάρωσης.

Σας προτείνουμε

Solgar Formula B Complex 100 50caps

Solgar Formula B Complex 100 50caps

 Solgar Formula B Complex 100 50caps,πλήρε...

Τιμή εταιρείας: 29,70 €
Τιμή Dna: 19,01 €
Solgar Citrate Magnesium 200mg, Μαγνήσιο 120tabs

Solgar Citrate Magnesium 200mg, Μαγνήσιο 120tabs

Solgar Citrate Magnesium 200mg 120 tabs, Κιτρικ...

Τιμή εταιρείας: 37,30 €
Τιμή Dna: 23,87 €
Solgar Formula B Complex 50 100caps

Solgar Formula B Complex 50 100caps

 Solgar Formula B Complex 50 100caps, ...

Τιμή εταιρείας: 36,30 €
Τιμή Dna: 23,23 €
Solgar Magnesium with Vitamin B6, Μαγνήσιο με Βιταμίνη Β6 100tabs

Solgar Magnesium with Vitamin B6, Μαγνήσιο με Βιταμίνη Β6 100tabs

 Solgar Magnesium with Vitamin B6 100tabs,...

Τιμή εταιρείας: 19,15 €
Τιμή Dna: 12,26 €
Solgar Vitamin E with Yeast Free Selenium 100caps

Solgar Vitamin E with Yeast Free Selenium 100caps

 Solgar Vitamin E with Yeast Free Selenium...

Τιμή Dna: 28,35 €
Solgar 5-HTP (L-5-Hydroxytryptophan Complex) 90veg.caps

Solgar 5-HTP (L-5-Hydroxytryptophan Complex) 90veg.caps

 Solgar 5-HTP (L-5-Hydroxytryptophan Compl...

Τιμή εταιρείας: 62,95 €
Τιμή Dna: 40,29 €
Bach Rescue Remedy Φυτικό Spray για Δύσκολες Στιγμές-Στρες-Άγχος 20ml

Bach Rescue Remedy Φυτικό Spray για Δύσκολες Στιγμές-Στρες-Άγχος 20ml

RESCUE REMEDY SPRAY 20ml με ανθοϊάματα του E.DR...

Τιμή εταιρείας: 32,95 €
Τιμή Dna: 25,70 €
Life Extension Enhanced Stress Relief 30caps

Life Extension Enhanced Stress Relief 30caps

 Life Extension Enhanced Stress Relief 30...

Τιμή Dna: 41,77 €
Solgar Valerian Root 100veg.caps

Solgar Valerian Root 100veg.caps

 Solgar Valerian Root 100veg.caps Βότ...

Τιμή εταιρείας: 28,20 €
Τιμή Dna: 18,05 €