27 Μαρτίου, 2024

Ανοιξιάτικη Αλλεργία - Αντιμετώπιση

Ανοιξιάτικη Αλλεργία - Αντιμετώπιση

Εποχιακές Αλλεργίες - Ενημέρωση & Αντιμετώπιση Εύκολα και Άμεσα.

 

Αλλεργία είναι η ακατάλληλη αντίδραση του αμυντικού μηχανισμού του σώματος σε ουσίες που είναι φυσιολογικά αβλαβείς και λανθασμένα γίνονται αντιληπτές ως επιβλαβείς από τον οργανισμό μας.

 

Τα συμπτώματα της αλλεργίας προκαλούνται από την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μία αβλαβή ουσία.

 

Στην Ελλάδα, λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας της γύρεως στην ατμόσφαιρα και άλλων αλλεργιογόνων κατά την άνοιξη, οι αλλεργίες είναι ιδιαίτερα συχνές κατά την εαρινή περίοδο.

 

Οι πιο συνηθισμένες αλλεργικές αντιδράσεις είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα (κνησμός στα μάτια) , η κνίδωση και το αγγειοίδημα, το άσθμα, τα δερματικά εξανθήματα που προκαλούν κνησμό, η αλλεργία στον νυγμό/τσίμπημα υμενοπτέρων (σφηκών και μελισσών) και η αναφυλαξία.

 

Αντιμετώπιση

 

Πως όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα;

 

Το ιδανικό μέτρο αντιμετώπισης γύρης, που πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατο, είναι η αποφυγή της, αλλά ο αλλεργικός μπορεί να παίρνει ορισμένες προφυλάξεις για τον περιορισμό της έκθεσης του στη γύρη, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.

 

Τα γυαλιά και το καπέλο μπορούν να σας προφυλάξουν από μία έξαρση συμπτωμάτων. Τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τους βλεννογόνους των ματιών από τη γύρη και τα αλλεργιογόνα που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα ανοιξιάτικης αλλεργίας ενώ ένα μεγάλο καπέλο βοηθά να μην έρχεται η γύρη σε επαφή με το πρόσωπο. Γυαλιά & καπέλο δεν είναι λύση μόνο για τις ανοιξιάτικες βόλτες σας αλλά και για τα πρωινά που περνάτε στον κήπο ή το μπαλκόνι.

 

Μην ξεχνάτε να έχετε στην τσέπη σας και ένα σπρέι ρινικής αποσυμφόρησης που ανακουφίζει από συμπτώματα αλλεργική ρινίτιδας.

 

Επίσης να κάνετε ντους, πριν κοιμηθείτε αλλά και συχνά μέσα στη μέρα, εάν χρειαστεί γιατί το σώμα και κυρίως τα μαλλιά συγκρατούν μεγάλες ποσότητες γύρης, όταν βγαίνετε έξω. Όσο αυτό το «φορτίο» παραμένει επάνω σας, τόσο πιο πολύ επιδεινώνονται τα συμπτώματα της ανοιξιάτικης αλλεργίας.

 

Να πίνετε πολύ νερό το οποίο είναι ούτως ή άλλως σημαντικό για τη γενικότερη καλή λειτουργία του οργανισμού σας. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι το νερό είναι και ένα θαυματουργό καταπραϋντικό των συμπτωμάτων της ανοιξιάτικης αλλεργίας. α) γιατί βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει τα αλλεργιογόνα που κυκλοφορούν μέσα του και β) γιατί βοηθά στο να διαλυθούν οι βλέννες της μύτης και να ανακουφιστείτε από το μπούκωμα και τη δυσφορία.

 

Υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν και να απαλύνουν τα συμπτώματα.

 

Μέλι

Το μέλι είναι λαμπρό για να σας βοηθήσει στην αλλεργία. Και όταν λέμε μέλι εννοούμε το κανονικό μέλι και όχι τα παράγωγά του. Οι μέλισσες δημιουργούν μέλι από τη γύρη των λουλουδιών. Με την εισαγωγή του μελιού στην καθημερινή σας διατροφή μπορείτε να απευαισθητοποιήσετε το σώμα σας στη γύρη, η οποία σας προκαλεί αλλεργία. Είναι πολύ εύκολο να φάτε περισσότερο μέλι αφού είναι γλυκό και ωραίο γευστικά και μπορείτε να το βάλετε ακόμα και μέσα στο ρόφημά σας.

 

Βιταμίνη C

Τα εσπεριδοειδή είναι γεμάτα με βιταμίνη C και βιο-φλαβονοειδή, ιδιαίτερα τα ακτινίδια. Η βιταμίνη C λειτουργεί ως φυσικό αντιισταμινικό καθώς και ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικόυ, ενώ ο συνδυασμός με βιο-φλαβονοειδή λειτουργεί και ως αποσυμφορητικό. Η κατανάλωση φρούτων και τροφίμων που είναι πλούσια σε βιταμίνη C θα σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα των αλλεργιών. Η βιταμίνη C είναι εύκολη να εισαχθεί στην καθημερινή σας διατροφή μέσω διαφόρων τρόπων όπως ποτών, σνακ.

 

Κόκκινες πιπεριές

Αυτά τα κόκκινα νόστιμα λαχανικά είναι γεμάτα με ενεργά, θρεπτικά συστατικά που ονομάζονται καψαϊκίνη. Αυτό που κάνει η καψαϊκίνη είναι να ανοίξει τα ρινικά σας περάσματα και να λειτουργήσει ως αποσυμφορητικό. Τις πιπεριές μπορείτε να τις φάτε είτε ωμές είτε μαγειρεμένες μέσα σε διάφορα φαγητά.

 

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Περιέχει τζιντζερόλη που είναι παρόμοια με την καψαϊκίνη. Η εισαγωγή τζίντζερ στη διατροφή σας είναι εύκολη επειδή είναι ευπροσάρμοστη και πολύ νόστιμη. Το τζίντζερ στο τσάι με μέλι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη διάσπαση του φλέγματος, στη μείωση της συμφόρησης και στη μείωση του ρινικού πρηξίματος.

 

Χαμομήλι

Όχι μόνο είναι ωραίο γευστικά αλλά θα σας βοηθήσει να έχετε έναν καταπραϋντικό ύπνο.Το χαμομήλι είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό και αντιισταμινικό. Είναι νόστιμο και βοηθά στα εσωτερικά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας αλλά μπορείτε όμως να το χρησιμοποιήσετε και για τα μάτια σας, κάνοντας κομπρέσες που θα σας βοηθήσει να καταπραΰνεται το πρήξιμο και το κοκκίνισμα.

 

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι επίσης μία τροφή που έχει πολλά οφέλη. Με τις δυνάμεις του ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και χρησιμοποιείται από τους αθλητές ως «ψυχρός δολοφόνος»… Το σκόρδο περιέχει κερκετίνη που είναι φυσική αντιισταμίνη. Μπορεί ακόμα και να καταπολεμήσει τη δημιουργία βακτηριδίων. Είναι πιο καλό να το τρώτε σε ακατέργαστη μορφή αλλά αν αυτό σας πέφτει βαρύ για το στομάχι σας τότε υπάρχουν κάψουλες σκόρδου στα φαρμακεία.

 

Κρεμμύδια

Όπως και το σκόρδο έτσι και τα κρεμμύδια είναι αντιισταμινικά και αντιφλεγμονώδη. Το καλό είναι ότι τα κρεμμύδια μπορείτε να τα φάτε όλη την ημέρα σε διάφορα γεύματα και περιέχουν περισσότερη quercetin από το καλαμπόκι και το μπρόκολο.

 

Καροτενοειδή

Τα καροτενοειδή βρίσκονται συνήθως μέσα στα λαχανικά που όλα είναι γεμάτα εκπληκτικά αντιοξειδωτικά. Είναι καλά για τη μείωση της φλεγμονής στους αεραγωγούς σας έτσι ώστε να σας βοηθήσουν στη βελτίωση της αναπνοής. Με τη συμπερίληψη μίας ποικιλίας λαχανικών στην καθημερινή σας διατροφή, μπορούν να σας βοηθήσουν στη μείωση των αλλεργικών συμπτωμάτων.

 

Πέρα από αυτά, υπάρχουν ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα για την προφύλαξη και τη θεραπεία των αλλεργικών συμπτωμάτων.

 

Η διάγνωση της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας είναι εύκολη, και στις ήπιες περιπτώσεις η θεραπεία με φάρμακα μπορεί να αρχίσει με βάση το τυπικό ατομικό ιστορικό. Ο αλλεργιολογικός όμως έλεγχος επιβάλλεται στους ασθενείς με σοβαρή ή μεγάλης διάρκειας ρινοεπιπεφυκίτιδα και άσθμα.

 

Την εποχή που η ανθοφορία αρχίζει, το αλλεργικό άτομο με εποχική αλλεργία, μπορεί, αφού συμβουλευτεί το γιατρό του, να αρχίσει προφυλακτική θεραπεία, με ήπια αντιαλλεργικά φάρμακα. Με την εμφάνιση των συμπτωμάτων, θα πρέπει να χορηγηθούν εγκαίρως δραστικότερα φάρμακα, για την αποφυγή σοβαρών κρίσεων. Μετά το τέλος της εποχής είναι σκόπιμο ο αλλεργικός ασθενής να εξεταστεί από τον ειδικό ιατρό για τον προγραμματισμό μελλοντικής προεποχικής αντιμετώπισης με φάρμακα ή με ειδική ανοσοθεραπεία.

 

Φάρμακα για τις αλλεργίες

 

Το πιο σημαντικό βήμα στη θεραπεία μιας αλλεργίας είναι ο εντοπισμός του αλλεργιογόνου που προκαλεί τα συμπτώματα και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποφυγή της επαφής με αυτό. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές διαφορετικές ομάδες φαρμάκων που μπορούν, εφόσον λαμβάνονται σωστά, όχι μόνο να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα, αλλά και να μειώσουν την αυξανόμενη φλεγμονή των ιστών που προκαλούν οι χρόνιες αλλεργίες.

 

Αποσυμφορητικά

Οι αποσυμφορητικές σταγόνες για τη μύτη ή τα αποσυμφορητικά σπρέι δρουν συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα τοιχώματα της μύτης, προκαλώντας συρρίκνωση του ρινικού ιστού και ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης. Τα φάρμακα αυτά ενεργούν γρήγορα και είναι πολύ αποτελεσματικά, αλλά καλό είναι να μην τα χρησιμοποιείτε για μεγάλες περιόδους κάθε φορά.

 

• Βρογχοδιασταλτικά

Τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα ενεργούν χαλαρώνοντας τον συσταλμένο λείο μυ ο οποίος προκαλεί στένωση των αεραγωγών των πνευμόνων στα άτομα που πάσχουν από άσθμα. Ενεργούν γρήγορα και είναι πολύ αποτελεσματικά στα άτομα με άσθμα ήπιας μορφής, τα οποία εκδηλώνουν περιστασιακά κρίσεις συριγμού μετά την επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο ή ύστερα από άσκηση. Προκειμένου να αποτρέψετε την επιδείνωση της κατάστασης, θα χρειαστείτε επίσης αγωγή με εισπνεόμενα αντιαλλεργικά φάρμακα.

 

• Μαλακτικά

Οι μαλακτικές /ενυδατικές ουσίες ανακουφίζουν και ενυδατώνουν το δέρμα και αποτελούν την κυριότερη αγωγή για όλες τις δερματικές διαταραχές που προκαλούν κνησμό και απολέπιση.

 

• Αντιισταμινικά

Τα αντιισταμινικά ανακαλύφθηκαν πριν από 50 χρόνια και αποτελούν το στυλοβάτη της θεραπείας για την αλλεργία. Την τελευταία δεκαετία, έχουν κυκλοφορήσει πολλά καινούργια, διαφορετικά σκευάσματα αντιισταμινικών - πρόκειται για τα επονομαζόμενα αντιισταμινικά δεύτερης γενιάς. Όπως και τα αντιισταμινικά της πρώτης γενιάς, τα σκευάσματα αυτά εμποδίζουν τη δράση της ισταμίνης που απελευθερώνεται από τα κύτταρα και είναι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του κνησμού και του φτερνίσματος. Τα αντιισταμινικά δεύτερης γενιάς έχουν το πλεονέκτημα να μην εισχωρούν στον εγκέφαλο και κατά συνέπεια να μην προκαλούν υπνηλία. Έχουν επίσης λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουν ξηροστομία.

 

• Αντιαλλεργικά φάρμακα

Τα αντιαλλεργικά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται πριν από την επαφή με το αλλεργιογόνο - που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνονται τακτικά. Η απουσία ανεπιθύμητων ενεργειών που τα χαρακτηρίζει, τα κάνει ιδιαίτερα κατάλληλα για τη θεραπεία των αλλεργικών νόσων, ιδιαίτερα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, της αλλεργικής ρινίτιδας και του άσθματος.

 

• Κορτικοστεροειδή

Τα κορτικοστεροειδή είναι ισχυρά και αποτελεσματικά αντιαλλεργικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Παρόλο που δεν αναστέλλουν την απελευθέρωση ισταμίνης και άλλων πολύπλοκων χημικών ουσιών, είναι πολύ αποτελεσματικά για την ανακούφιση της φλεγμονής η οποία χαρακτηρίζει τις χρόνιες δερματικές παθήσεις που σχετίζονται με αλλεργίες, την επίμονη και σοβαρή αλλεργική ρινίτιδα και το ήπιο και χρόνιο άσθμα. Παρόλο που αυτή η ομάδα σκευασμάτων είναι πολύ αποτελεσματική, υπάρχει ανησυχία όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες (όπως η ακμή, η ερυθρότητα του προσώπου, η κατακράτηση υγρών, η χαλάρωση των μυών και το πεπτικό έλκος), που εμφανίζονται σχεδόν αναπόφευκτα όταν λαμβάνετε οποιοδήποτε από αυτά υπό τη μορφή δισκίων. Για τον λόγο αυτό τα κορτικοστεροειδή διατίθενται ως ρινικά σπρέι για την αλλεργική ρινίτιδα, εισπνευστήρες για το άσθμα και κρέμες για τη θεραπεία των δερματικών αλλεργιών. Επιπλέον, τα νεώτερα συνθετικά κορτικοστεροειδή είναι πολύ αποτελεσματικά στην επιφάνεια των πνευμόνων, της μύτης ή του δέρματος. Τα κορτικοστεροειδή παραμένουν η πλέον αποτελεσματική αγωγή για τις αλλεργίες, αλλά είναι πιο κατάλληλα για άτομα με σοβαρότερες μορφές αλλεργιών, που δεν ανταποκρίνονται σε άλλα φάρμακα.

Σας προτείνουμε

Sinomarin E.N.T. Spray 200ml,Φυσικό Ρινικό Αποσυμφορητικό,Υπέρτονο Διάλυμα Θαλασσινού Νερού

Sinomarin E.N.T. Spray 200ml,Φυσικό Ρινικό Αποσυμφορητικό,Υπέρτονο Διάλυμα Θαλασσινού Νερού

 Sinomarin Φυσικό Ρινικό Αποσυμφορητικό 20...

Τιμή εταιρείας: 10,90 €
Τιμή Dna: 7,96 €
Frezyderm Nazal Cleaner Allergy Ρινικό Σπρέι για Αλλεργική Ρινίτιδα 30ml

Frezyderm Nazal Cleaner Allergy Ρινικό Σπρέι για Αλλεργική Ρινίτιδα 30ml

To Nazal Cleaner Allergy της Frezyderm είν...

Τιμή εταιρείας: 11,85 €
Τιμή Dna: 8,30 €
Frezyderm Nazal Cleaner Sinus Protect Ρινικό Σπρέι για Ιγμορίτιδα & Ωτίτιδα 30ml

Frezyderm Nazal Cleaner Sinus Protect Ρινικό Σπρέι για Ιγμορίτιδα & Ωτίτιδα 30ml

Το Nazal Cleaner Sinus Protect της Frezyde...

Τιμή Dna: 9,05 €
Frezyderm Nazal Cleaner Homeo Ρινικό Σπρέι για Ομοιοπαθητική Θεραπεία 30ml

Frezyderm Nazal Cleaner Homeo Ρινικό Σπρέι για Ομοιοπαθητική Θεραπεία 30ml

Το Nazal Cleaner Homeo της Frezyderm είναι...

Τιμή Dna: 6,18 €
Frezyderm Nazal Cleaner Moist Ρινικό Σπρέι για Ξηρότητα Μύτης 30ml

Frezyderm Nazal Cleaner Moist Ρινικό Σπρέι για Ξηρότητα Μύτης 30ml

To Nazal Cleaner Moist της Frezyderm είναι...

Τιμή εταιρείας: 10,65 €
Τιμή Dna: 6,39 €
Intermed Optonic Οφθαλμικές Σταγόνες με Υαλουρονικό Νάτριο 10φιαλίδια x 0.5ml

Intermed Optonic Οφθαλμικές Σταγόνες με Υαλουρονικό Νάτριο 10φιαλίδια x 0.5ml

 Intermed Optonic Οφθαλμικές Σταγόνες 10 Α...

Τιμή εταιρείας: 8,20 €
Τιμή Dna: 7,05 €
Power Health Vitamin C 1000mg με Στέβια 20αναβρ.δισκία & Δώρο Vitamin C 500mg 20αναβρ.δισκία

Power Health Vitamin C 1000mg με Στέβια 20αναβρ.δισκία & Δώρο Vitamin C 500mg 20αναβρ.δισκία

Συμπλήρωμα διατροφής με υψηλής ισχύος Βιταμίνη...

Τιμή εταιρείας: 14,90 €
Τιμή Dna: 11,18 €
Lamberts Quercetin 500mg 60tabs

Lamberts Quercetin 500mg 60tabs

Η Κερσετίνη (Quercetin) της Lamberts παρέχει με...

Τιμή Dna: 30,68 €
Solgar Vitamin C 1000mg with Rose Hips 100tabs

Solgar Vitamin C 1000mg with Rose Hips 100tabs

Solgar Vitamin C 1000mg with Rose Hips 100tabs....

Τιμή εταιρείας: 27,15 €
Τιμή Dna: 17,38 €