27 Μαρτίου, 2024

ΔΙΑΒΗΤΗΣ

ΔΙΑΒΗΤΗΣ

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ -ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ -ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ -ΠΡΟΛΗΨΗ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Επιλέχθηκε γιατί είναι η γενέθλιος ημέρα του Frederick Banding ο οποίος –σε συνεργασία με τον Charles Best- συνέλαβαν την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης τον Οκτώβριο του 1921. Η εκστρατεία στοχεύει στην πρόληψη και στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη αλλά και των επιπλοκών που προκαλεί, όπως τα καρδιαγγειακά συμβάματα, μέσω της ενημέρωσης του κοινού όσον αφορά τα αίτια, τα συμπτώματα και τη θεραπεία.  

 

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει χρόνια πορεία και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών επιπλοκών, όπως καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς, βλάβες των νεύρων, στυτική δυσλειτουργία, διαταραχές όπως υπογλυκαιμία, υπεργλυκαιμία, ακόμα και κώμα, αδυναμία επούλωσης τραυμάτων, γάγγραινα στα πόδια, επιπλοκές των αγγείων σε όλο το σώμα κ.ά.

 

Πρωτεύοντα ρόλο στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη παίζει η χορήγηση ινσουλίνης.

 

Όταν καταναλώνουμε τις τροφές, αυτές διασπώνται σε επιμέρους συστατικά και αυτά, μεταξύ των οποίων και η γλυκόζη προωθούνται στο αίμα μας. Τα κύτταρα του οργανισμού μας χρησιμοποιούν τη γλυκόζη αυτή προκειμένου να την μετατρέψουν σε ενέργεια, για τη λειτουργία και την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, η γλυκόζη δεν μπορεί να εισχωρήσει στα κύτταρα χωρίς την παρουσία μιας ουσίας - μεταφορέα της ινσουλίνης.

 

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας. Μετά το φαγητό, το πάγκρεας αυτόματα απελευθερώνει μια ικανή ποσότητα ινσουλίνης έτσι ώστε να ωθήσει την υπάρχουσα στο αίμα γλυκόζη προς τα κύτταρα. Αυτή η μετακίνηση αντιστοιχεί και στη μείωση των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα.

 

Ο άνθρωπος που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη έχει αρκετά αυξημένη ποσότητα γλυκόζης στο αίμα του (υπεργλυκαιμία). Αυτό συμβαίνει γιατί είτε το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ή καθόλου ινσουλίνη, ή γιατί τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στην ινσουλίνη που παράγεται από το πάγκρεας. Ως αποτέλεσμα παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία γλυκόζης στο αίμα. Η παραπάνω αυτή ποσότητα γλυκόζης αποβάλλεται από το σώμα μέσω της ούρησης. Έτσι, αν το αίμα έχει επαρκή ποσότητα γλυκόζης, τα κύτταρα δεν μπορούν να την απορροφήσουν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια.

 

Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης της κύησης.

 

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 : Δεν παράγεται καθόλου ινσουλίνη .

 

Παλαιότερα αποκαλούμενος ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός διαβήτης. Χαρακτηρίζεται από καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης, με αποτέλεσμα ολική έλλειψη ή ελάχιστη έκκριση ινσουλίνης. Η ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη είναι συνήθως φυσιολογική, ιδιαίτερα στα πρώιμα στάδια. Ο τύπος αυτός αποτελεί την κυριότερη αιτία διαβήτη σε παιδιά, μπορεί όμως να προσβάλλει και τους ενήλικες.

Η καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτοάνοσης αιτιολογίας. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 ανιχνεύονται στην κυκλοφορία ένα ή περισσότερα είδη αυτοαντισωμάτων, οι ασθενείς δε αυτοί εμφανίζουν αυξημένη προδιάθεση και για άλλες αυτοάνοσες παθήσεις. Παρ’ όλα αυτά, σ’ ένα μικρό ποσοστό ασθενών με διαβήτη τύπου 1 δεν ανιχνεύονται αυτοαντισώματα, ο τύπος αυτός ονομάζεται ιδιοπαθής σακχαρώδης διαβήτης.

 

Ο διαβήτης τύπου 1 εισβάλλει συνήθως απότομα και οδηγεί συχνά στην ανάπτυξη κέτωσης και διαβητικής κετοξέωσης εάν το έλλειμμα ινσουλίνης δεν καλυφθεί. Ο ασθενής είναι απόλυτα εξαρτημένος από την εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης προκειμένου τα επίπεδα σακχάρου του αίματος να διατηρηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 : Δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη ή η παραγόμενη ινσουλίνη δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό της.

 

Παλαιότερα αποκαλούμενος μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης.  Χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης και ελαττωμένης ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της (φαινόμενο που ονομάζεται ινσουλινοαντοχή). Στα πρώτα στάδια της νόσου, η ελαττωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι η κύρια διαταραχή, ενώ τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα είναι αυξημένα. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η συχνότερη αιτία διαβήτη στους ενηλίκους.

Σπουδαίος προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 είναι η παχυσαρκία. Η παχυσαρκία προδιαθέτει στην ανάπτυξη ινσουλινοαντοχής πιθανόν λόγω της παραγωγής από το λιπώδη ιστό ουσιών που ελαττώνουν την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη.

Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό.

Στον διαβήτη τύπου 2, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια και η πιθανότητα εμφάνισης διαβητικής κετοξέωσης είναι μικρή. Παρ’ όλ’ αυτά, ο κίνδυνος απώτερων και σοβαρών επιπλοκών παραμένει υψηλός.

Το πρώτο βήμα στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής του ασθενούς, με στόχο την απώλεια βάρους, την αύξηση της σωματικής άσκησης και την υγιεινή διατροφή. Εάν κριθεί απαραίτητο, χρησιμοποιούνται αντιδιαβητικά φάρμακα. Στην περίπτωση που η θεραπεία αποτύχει, κρίνεται σκόπιμη η χορήγηση ινσουλίνης για τον έλεγχο και αυτών των ασθενών.

 

Διαβήτης της κύησης.

 

  Πρόκειται για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. (δεν συμπεριλαμβάνονται στον ορισμό γυναίκες με γνωστό διαβήτη πριν από την έναρξη της εγκυμοσύνης). Ο τύπος αυτός μοιάζει με το διαβήτη τύπου 2 ως προς το ότι χαρακτηρίζεται από ταυτόχρονη ελαττωμένη έκκριση ινσουλίνης και ελαττωμένη ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη.

 

Παχύσαρκες γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη της κύησης. Ο τύπος αυτός διαβήτη αφορά στο 3-5% των κυήσεων. 30-40% των γυναικών με διαβήτη κύησης θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους. Ο διαβήτης της κύησης είναι αναστρέψιμος και υποχωρεί μετά τον τοκετό, μπορεί όμως να προκαλέσει περιγεννητικές επιπλοκές και προβλήματα στην υγεία μητέρας και νεογνού.

 

Άλλοι τύποι διαβήτη Σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί και στις ακόλουθες περιπτώσεις :

 

  • Γενετικά ελαττώματα των β-κυττάρων του παγκρέατος
  • Γενετικό ελάττωμα της δράσης της ινσουλίνης
  • Νόσοι του παγκρέατος
  • Ορμονικές διαταραχές και ενδοκρινικά νοσήματα
  • Διαβήτης λόγω λήψης φαρμάκων

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ :

 

Όλοι οι τύποι Διαβήτη είναι θεραπεύσιμοι αλλά η θεραπεία για τους τύπους 1 και 2 διαρκούν ολόκληρη τη ζωή. Ο ασθενής λαμβάνει συχνά ινσουλίνη. Η θεραπεία για τους ασθενείς με Διαβήτη τύπου 1 είναι ενέσιμη ινσουλίνη σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση. Οι ασθενείς με Διαβήτη τύπου 2 συνήθως λαμβάνουν χάπια σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση, αλλά ανάλογα με την ανταπόκριση κάποιες φορές χρειάζεται να λάβουν ινσουλίνη σε ενέσιμη μορφή.

 

Συμπτώματα  του Διαβήτη

 

 

Υπερβολική δίψα και ξηροστομία, Πολυουρία, Ξηρότητα και κνησμός στο δέρμα ,Αναίτια απώλεια βάρους, Θολή όραση, που αλλάζει από μέρα σε μέρα, Υπερκόπωση .

 

 

ΠΡΟΛΗΨΗ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

 

Σωστή διατροφή , άσκηση, έλεγχος σε τακτικά διαστήματα του Σακχάρου σας, σταματήστε άμεσα το κάπνισμα, συμβουλευθείτε έναν ειδικό (Γενικοί ιατροί, Ενδοκρινολόγοι, Παθολόγοι, Διαβητολόγοι, Καρδιολόγοι, Παιδίατροι, Διαιτολόγοι ) , ώστε να σας βοηθήσει στον έλεγχο του Διαβήτη σας .

Περπάτημα καθημερινά τουλάχιστον για 30 λεπτά.

Χρησιμοποίηση ειδικών προϊόντων για την σωματική υγιεινή με στόχο την αποφυγή ξηροδερμίας και μυκητιάσεων.

Έλεγξε τη χοληστερίνη σου.

Χρήσιμη θα ήταν η περιποίηση των ποδιών με ειδικά ποδόλουτρα και κρέμες. Το διαβητικό πόδι χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας.

 

Συμπληρώματα διατροφής όπως η κανέλα βοηθούν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων καθώς και η χορήγηση βιταμίνης B και κυρίως B1 ,εμποδίζουν την εμφάνιση περιφερικής νευρίτιδας .

 

Διατροφή : Πρωτεϊνική κατά βάση ,ψητά-βραστά (κρέας-ψάρι), σαλάτες με πράσινα λαχανικά ( σπανάκι,κολοκύθι,μαρούλι,μπρόκολο κ.τ.λ.). Ζυμαρικά και όσπρια μέχρι 2-3 φορές την ημέρα.

Σας προτείνουμε

Solgar Cinnamon 100veg.caps

Solgar Cinnamon 100veg.caps

 Solgar Cinnamon Κανέλλα 100caps. Παρουσιά...

Τιμή Dna: 18,05 €
Now Foods GlucoFit® 18% Corosolic Acid Υποστηρίζει τον Μεταβολισμό της Γλυκόζης 60softgels

Now Foods GlucoFit® 18% Corosolic Acid Υποστηρίζει τον Μεταβολισμό της Γλυκόζης 60softgels

To GlucoFit® της NOW Foods έχει ως κύριο δρ...

Τιμή εταιρείας: 39,80 €
Τιμή Dna: 15,92 €
Lamberts Cinnamon 2500mg (as 100mg of extract) 60tabs

Lamberts Cinnamon 2500mg (as 100mg of extract) 60tabs

Το Cinnamon 2500mg της Lamberts περιέχει εκχύλι...

Τιμή εταιρείας: 29,00 €
Τιμή Dna: 18,85 €
Libytec Prodiatec Συμπλήρωμα Διατροφής 30καψάκια

Libytec Prodiatec Συμπλήρωμα Διατροφής 30καψάκια

Τo PRODIATEC είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που...

Τιμή Dna: 20,41 €
CeraVe Hydrating Cleanser Κρέμα Καθαρισμού για Κανονική έως Ξηρή Επιδερμίδα 473ml

CeraVe Hydrating Cleanser Κρέμα Καθαρισμού για Κανονική έως Ξηρή Επιδερμίδα 473ml

CeraVe Hydrating Cleanser 473ml Κρέμα καθαρισμο...

Τιμή εταιρείας: 13,55 €
Τιμή Dna: 9,49 €
Intermed Diabetel MD 10% Κρέμα Ποδιών 75ml

Intermed Diabetel MD 10% Κρέμα Ποδιών 75ml

H Diabetel MD 10% της Intermed είναι μια υπερ-ε...

Τιμή εταιρείας: 10,50 €
Τιμή Dna: 8,51 €
Podia Diabetic's Foot Protection & care Cream 100ml

Podia Diabetic's Foot Protection & care Cream 100ml

 Podia Diabetic's Foot Protection &...

Τιμή Dna: 9,79 €
Solgar Chromium Picolinate 200μg 90veg.caps

Solgar Chromium Picolinate 200μg 90veg.caps

 Solgar Chromium Picolinate 200μg 90veg.ca...

Τιμή εταιρείας: 32,20 €
Τιμή Dna: 20,61 €