27 Μαρτίου, 2024

ΕΝΖΥΜΑ & ΠΕΠΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΕΝΖΥΜΑ & ΠΕΠΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ένζυμα: Καθορίζουν την πέψη & την υγεία μας!

 

 

Με την ονομασία ένζυμα νοούνται οι ειδικές πρωτεΐνες ή πρωτεϊνικής βάσης οργανικές ενώσεις, που αποτελούνται από πολυμερή των αμινοξέων, οι οποίες δρουν ως καταλύτες στις χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στον μεταβολισμό των οργανισμών.

Σχεδόν όλες οι χημικές αντιδράσεις στα κύτταρα απαιτούν τη ρυθμιστική δράση των ενζύμων. Όπως όλοι οι καταλύτες, έτσι και τα ένζυμα λειτουργούν αυξομειώνοντας την ενέργεια ενεργοποίησης μιας αντίδρασης.

Τα περισσότερα ένζυμα επιταχύνουν την αντίδραση εκατομμύρια φορές σε σχέση με την ταχύτητα της χωρίς αυτά να επηρεάζονται.  Παρόλο που σχεδόν όλα τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες, δεν είναι όλοι οι βιοχημικοί καταλύτες ένζυμα. Παράδειγμα μη ενζύμου αποτελεί το καταλυτικό RNA.

Η δράση των ενζύμων μπορεί να επηρεαστεί από άλλα μόρια: οι ανασταλτικοί παράγοντες μειώνουν τη δράση τους, ενώ υπάρχουν μόρια που την αυξάνουν (παράγοντες ενεργοποίησης). Η ενζυμική δράση εξαρτάται επίσης από τη θερμοκρασία, το χημικό περιβάλλον (π.χ. το pH) και από τη συγκέντρωση του υποστρώματος στο ενεργό κέντρο του.

Τα αλλοστερικά ένζυμα υπάρχουν σε ενεργές και αδρανείς μορφές, ενώ κάποια άλλα μπορεί ν' αναστέλλονται από μόρια που δεν ανήκουν σε υποστρώματα. Στο σώμα μας έχουμε περίπου 3.000 διαφορετικές ποικιλίες ενζύμων που συμβάλλουν σε έναν μεγάλο αριθμό μεταβολικών διεργασιών και λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της αφομοίωσης των τροφών, της επισκευής, της ανανέωσης, και της διατήρησης ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

Καθώς γερνάμε, τα επίπεδα των πεπτικών ενζύμων μειώνονται, οπότε ένας 70χρονος έχει το μισό της ποσότητας των ενζύμων που διέθετε στην ηλικία των 20 ετών.

Τα ένζυμα απαντώνται φυσικά σε ακατέργαστες τροφές ή τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όμως καταστρέφονται με το μαγείρεμα.

Η πλειονότητα της τροφής μας είναι μαγειρεμένη ή επεξεργασμένη, επομένως τα περισσότερα τρόφιμα σήμερα σχεδόν στερούνται ενζύμων. Τα χαμηλά επίπεδα ενζύμων μάς κάνουν να γερνάμε γρηγορότερα και να παίρνουμε βάρος και συνδέονται επίσης με χρόνιες ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Τα ένζυμα καρτηγοριοποιούνται σε:

Φυσικά ένζυμα.

Βρίσκονται σε ακατέργαστα βιολογικά τρόφιμα, ειδικά φρούτα και λαχανικά, αλλά και στο μη παστεριωμένο γάλα, τους κρόκους αβγών, το ξινολάχανο και τα λαχανικά τουρσί. Τα φυσικά ένζυμα είναι ωφέλιμα για το ανοσοποιητικό σύστημα, τις αρθρώσεις και τις αρτηρίες.

Πεπτικά ένζυμα.

Βρίσκονται κυρίως στο έντερο και βοηθούν στην ελαχιστοποίηση της δυσπεψίας, της παλινδρόμησης, του φουσκώματος και των αερίων.

Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες πεπτικών ενζύμων στο σώμα:

• Αμυλάσες, οι οποίες διασπούν τους υδατάνθρακες.

• Λιπάσες, οι οποίες διασπούν λίπη.

• Πρωτεάσες, οι οποίες διασπούν τις πρωτεΐνες. Και οι τρεις τύποι πεπτικών ενζύμων παράγονται στο πάγκρεας και βρίσκονται φυσικά σε ωμά φρούτα και λαχανικά, σπόρους που έχουν βλαστήσει, ακατέργαστους καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Τα περισσότερα συμπληρώματα περιέχουν αυτά τα τρία συν ένα συνδυασμό πρόσθετων ενζύμων υποστήριξης.

Πρόταση:

Στην περίπτωση συχνών δυσπεψιών, πάρτε πεπτικά ένζυμα με κάθε γεύμα και συμπληρώστε με B6 (50mg) και ψευδάργυρο (30mg). Τα πεπτικά ένζυμα βοηθούν στην παραγωγή υδροχλωρικού οξέος και την πέψη γενικότερα, η βιταμίνη Β6 ενισχύει το οξύ του στομάχου και ο ψευδάργυρος βοηθά τα συμπτώματα δυσανεξίας.

Τροφές που περιέχουν φυσικά πεπτικά ένζυμα : 

 1. Ανανάς.

Ο ανανάς περιέχει μια ένωση γνωστή ως βρωμελίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Οι ανανάς περιέχουν επίσης αρκετά σημαντικά ένζυμα, συμπεριλαμβανομένων των ενζύμων πέψης πρωτεϊνών γνωστών ως πρωτεϊνάσες κυστεϊνης. Αυτά τα ένζυμα έχουν την ικανότητα να βοηθούν στις φλεγμονές, την πήξη του αίματος, και ακόμη και σε ορισμένους τύπους όγκων.

2. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα λίπους στο βασίλειο των φρούτων, επομένως είναι λογικό να περιέχουν λιπάση, ένα ένζυμο που χρειάζεται για να διασπάσει το λίπος διατροφής. Η λιπάση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσπεψίας. Τα θρεπτικά συστατικά και τα ένζυμα στα αβοκάντο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

3. Μπανάνες

Οι μπανάνες δεν είναι μόνο πλούσιες σε κάλιο. Είναι επίσης μια μεγάλη πηγή δύο διαφορετικών ενζύμων γνωστών ως αμυλάση και μαλτάση. Η αμυλάση, η οποία βρίσκεται επίσης στο σάλιο σας, είναι το πρώτο ένζυμο που αρχίζει να διασπά τους υδατάνθρακες. Αυτό κάνει τα αμυλώδη τρόφιμα να δοκιμάζουν γλυκιά καθώς μασάτε. Η μαλτάση διασπά τη μαλτόζη ή τη ζάχαρη βύνης στο σώμα.

4. Μέλι

Το μέλι περιέχει σχεδόν όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται οι άνθρωποι μαζί με μια μεγάλη ποικιλία σημαντικών ενζύμων. Στην πραγματικότητα, η γύρη των μελισσών περιέχει πάνω από 5.000 ένζυμα. Είναι φυσικό αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορείτε να προσθέσετε τη γύρη των μελισσών στο μείγμα μονοπατιών σας, πλιγούρι βρώμης, smoothies ή άλλα σνακ για να το ενσωματώσετε στη διατροφή σας.

5. Παπάγια

Η παπάγια είναι πλούσια σε πρωτεολυτικά ένζυμα, συμπεριλαμβανομένης της παπαΐνης. Η παπαΐνη παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγιεινής του πεπτικού συστήματος. Θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά ένζυμα για να διασπάσει το κρέας και άλλες πρωτεΐνες στο σώμα, και έχει ισχυρά αντιφλεγμονώδη οφέλη.

6.Μάνγκο

Τα μάνγκο είναι ζουμερά τροπικά φρούτα που είναι δημοφιλή το καλοκαίρι.Περιέχουν το πεπτικό ένζυμο αμυλάση, το οποίο διασπά τους υδατάνθρακες από άμυλο σε σάκχαρα, όπως η γλυκόζη και η μαλτόζη. Η αμυλάση στα μάνγκο είναι πιο δραστική καθώς ωριμάζουν τα φρούτα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα μάνγκο γίνονται πιο γλυκά καθώς αρχίζουν να ωριμάζουν.

7. Τροφές από ζύμωση

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι εξαιρετική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των ενζύμων. Το λάχανο, οι πίκλες, το γιαούρτι από μη παστεριωμένο γάλα, το τυρί έχουν “ζωντανά” ένζυμα που συνοδεύονται από ευεργετικά προβιοτικά, τα οποία αποτελούν έναν εξαιρετικό συνδυασμό για μια αποτελεσματική πεπτική διαδικασία.

8.Κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα ζυμωμένο ποτό γάλακτος που περιέχει πολλά πεπτικά ένζυμα, όπως λιπάσες, πρωτεάσες και λακτάσες. Αυτά τα ένζυμα διασπούν μόρια λίπους, πρωτεΐνης και λακτόζης, αντίστοιχα.

9.Τζίντζερ Το τζίντζερ περιέχει το πεπτικό ένζυμο zingibain, το οποίο είναι πρωτεάση. Μπορεί να βοηθήσει στην πέψη, βοηθώντας τα τρόφιμα να κινούνται ταχύτερα μέσω του πεπτικού συστήματος και ενισχύοντας την παραγωγή πεπτικών ενζύμων.