27 Μαρτίου, 2024

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΔΟΝΤΙΟΥ-ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΟΥ / ΠΑΘΗΣΕΙΣ / ΠΡΟΛΗΨΗ

 

Το δόντι αποτελείται από δύο τμήματα : τη μύλη και τη ρίζα .

Η μύλη είναι το τμήμα του δοντιού που φαίνεται μέσα στη στοματική κοιλότητα , ενώ η ρίζα είναι το τμήμα του δοντιού που βρίσκεται μέσα στο οστό της γνάθου. Κάθε δόντι αποτελείται από τέσσερις επιμέρους ιστούς : την αδαμαντίνη , την οδοντίνη , την οστεϊνη και τον πολφό. Το περιοδόντιο είναι το σύνολο των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια (ούλα, συνδετικός ιστός, φατνιακό οστό, οστεϊνη ρίζας ).

 

Στο στόμα μας ζουν εκατομμύρια βακτήρια . Η οδοντική πλάκα είναι ένα στρώμα μικροβίων που αναπτύσσεται πάνω στην επιφάνεια των δοντιών και στα ούλα και αποτελεί τη βασική αιτία τόσο για την ανάπτυξη της τερηδόνας, όσο και των νόσων του περιοδοντίου (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα ) .

 

Η τερηδόνα είναι μια πάθηση που σταδιακά μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του δοντιού. Εμφανίζεται τόσο στη μύλη , όσο και στη ρίζα, ενώ η εξέλιξή της προχωράει από τους εξωτερικούς προς τους ιστορικούς ιστούς του δοντιού.

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΟΥ

 

ΠΕΤΡΑ

Η οδοντική μικροβιακή πλάκα, εάν αφεθεί πάνω στις επιφάνειες των δοντιών και στα ούλα, αλληλεπιδρά με τα άλατα του σάλιου και σταδιακά αυξάνεται σε ποσότητα και πυκνότητα, αποκτά σκληρότερη σύσταση και τελικά σχηματίζεται η λεγόμενη πέτρα. Η πέτρα λόγω της πορώδους σύστασης , με τη σειρά της ενισχύει τον περαιτέρω σχηματισμό πλάκας . Η πέτρα , εφόσον σχηματιστεί , μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από τον οδοντίατρτο με τα κατάλληλα εργαλεία .

ΟΥΛΙΤΙΔΑ

Η πέτρα ευνοεί την περαιτέρω ανάπτυξη της μικροβιακής πλάκας και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες παθήσεις όπως η ουλίτιδα είναι και η περιοδοντίτιδα . Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων . Το σημείο έναρξης της ουλίτιδας είναι η ουλοδοντική σχισμή . Τα κύρια συμπτώματα της ουλίτιδας είναι η διόγκωση (πρήξιμο) των ούλων , το έντονο κόκκινο χρώμα και η αιμορραγία κυρίως κατά το βούρτσισμα .

 ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

Η ουλίτιδα που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Στη περιοδοντίτιδα τα ούλα εξακολουθούν να έχουν φλεγμονή, αλλά συγχρόνως καταστρέφονται οι ιστοί που συγκρατούν τη ρίζα του δοντιού , με αποτέλεσμα την απώλειά τους . Οι φλεγμονές στα ούλα οφείλονται κυρίως στα βακτήρια που ζουν και αναπτύσσονται στην πλάκα που περιβάλει τα δόντια . Η περιοδοντίτιδα είναι μη αναστρέψιμη νόσος καθώς το οστό που καταστρέφεται δεν μπορεί να αναγεννηθεί από τον οργανισμό. Συμπτώματά της είναι : αιμορραγία των ούλων, διόγκωση των ούλων, αποκόλληση των ούλων από τα δόντια , κακοσμία του στόματος, απώλεια οστού.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ –ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

 

  • Η καλή στοματική υγιεινή είναι το βασικότερο όπλο κατά των παθήσεων των δοντιών, των ούλων, και του στόματος.
  • Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες είναι απαραίτητη στα πλαίσια της σωστής πρόληψης και διατήρησης της καλής στοματικής υγιεινής.
  • Η στοματική υγιεινή ξεκινάει από την παιδική ηλικία με την ανατολή των πρώτων δοντιών, που πρέπει να γίνει η σωστή επιλογή του προϊόν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
  • Ο σωστός καθαρισμός των δοντιών περιλαμβάνει ,εκτός της χρήσης οδοντόβουρτσας , νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια και ολοκληρώνεται με το στοματικό διάλυμα .
  • Η χρήση στοματικού διαλύματος έχει συμβολή στη μείωση της πλάκας και της ουλίτιδας, πρόληψη και ευχάριστη αναπνοή.
  • Το βούρτσισμα των δοντιών δεν πρέπει να γίνεται αμέσως μετά το γεύμα αλλά τουλάχιστον 30’ μετά .
  • Η λήψη του φθορίου βοηθά στην πρόληψη κατά της τερηδόνας ,ειδικά στα παιδιά και στους εφήβους, που τα δόντια είναι πιο ευαίσθητα στην εμφάνιση της τερηδόνας .Η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας από τη βρεφική ηλικία είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και συστήνεται διεθνώς .
  • Είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι όσο πιο πολλές φορές βουρτσίζει κανείς τα δόντια του , ή όσο πιο δυνατά τα τρίβει, τόσο καλύτερα καθαρίζονται. Πρέπει να γίνεται τακτικά η αλλαγή της οδοντόβουρτσας ,περίπου κάθε 3 μήνες ή νωρίτερα εάν έχουν φθαρεί οι τρίχες της. Δεν είναι ίδιες όλες οι οδοντόκρεμες . Διαφοροποιούνται ως προς την κάλυψη αναγκών όπως : η οδοντική ευαισθησία , η καταπολέμηση της ουλίτιδας , η προστασία από την τερηδόνα ,κ.λπ.

Σας προτείνουμε

Plac Away Daily Strong Στοματικό Διάλυμα 500ml

Plac Away Daily Strong Στοματικό Διάλυμα 500ml

 Plac Away Daily Strong Στοματικό Διάλυμα...

Τιμή εταιρείας: 11,00 €
Τιμή Dna: 7,26 €
Elgydium Sensitive Οδοντόκρεμα Gel 75mlx2

Elgydium Sensitive Οδοντόκρεμα Gel 75mlx2

 Για την καθημερινή στοματική υγιεινή που...

Τιμή Dna: 6,96 €
TePe Μεσοδόντια Βουρτσάκια 0.45mm No1 Πορτοκαλί 8τμχ

TePe Μεσοδόντια Βουρτσάκια 0.45mm No1 Πορτοκαλί 8τμχ

Τα Μεσοδόντια Βουρτσάκια της Tepe είναι ιδανικά...

Τιμή Dna: 4,05 €
TePe Μεσοδόντια Βουρτσάκια 0.5mm No2 Κόκκινο 8τμχ

TePe Μεσοδόντια Βουρτσάκια 0.5mm No2 Κόκκινο 8τμχ

Τα Μεσοδόντια Βουρτσάκια της Tepe είναι ιδανικά...

Τιμή Dna: 4,05 €
TePe Μεσοδόντια Βουρτσάκια 0.6mm No3 Μπλε 8τμχ

TePe Μεσοδόντια Βουρτσάκια 0.6mm No3 Μπλε 8τμχ

Τα Μεσοδόντια Βουρτσάκια της Tepe είναι ιδανικά...

Τιμή εταιρείας: 6,50 €
Τιμή Dna: 4,10 €
TePe Μεσοδόντια Βουρτσάκια 0.4mm No0 Φούξια 8τμχ

TePe Μεσοδόντια Βουρτσάκια 0.4mm No0 Φούξια 8τμχ

Τα Μεσοδόντια Βουρτσάκια της Tepe είναι ιδανικά...

Τιμή Dna: 4,05 €