4 Μαρτίου, 2024

Τι είναι τα προβιοτικά /πρεβιοτικά & γιατί τα έχουμε ανάγκη ?

Τι είναι τα προβιοτικά /πρεβιοτικά & γιατί τα έχουμε ανάγκη ?

Προβιοτικά / πρεβιοτικά 

 

 

Τα τελευταία χρόνια, τα προβιοτικά βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος για πολλούς σημαντικούς και ουσιαστικούς λόγους.

Προβιοτικά ορίζονται ως οι μη παθογόνοι μικροοργανισμοί συνήθως βακτήρια που “μοιάζουν” με τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου και επιβιώνουν κατά την παραμονή και την διάβαση τους από την γαστρεντερική οδό, διότι δεν επηρεάζονται από το όξινο περιβάλλον του στομάχου και από την χολή. Εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της διατροφής και είναι ωφέλιμα όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες.

 

Οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί ζουν στον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς να τον βλάπτουν. Αντίθετα, εμποδίζουν να αναπτυχθούν τα παθογόνα μικρόβια τα οποία όταν βρουν την ευκαιρία επιτίθενται και μολύνουν τα διάφορα όργανα του σώματος.

 

Τα προβιοτικά συμβάλλουν στην ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου η οποία προστατεύει τον οργανισμό από τις μολύνσεις.

 

Υπάρχουν μέχρι σήμερα ενδείξεις που εισηγούνται ότι τα προβιοτικά βοηθούν στις ακόλουθες παθολογικές καταστάσεις, φλεγμονές ή ασθένειες:

 

1. Τα προβιοτικά συστήνονται σε περιπτώσεις χρήσεις αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά είναι χημικές ουσίες που σκοτώνουν συγκεκριμένα είδη μικροοργανισμών. Παρόλο που στοχεύουν στην καταπολέμηση κάποιου βλαβερού μικροοργανισμού, καταστρέφουν παράλληλα και τη χλωρίδα του εντέρου. Τα προβιοτικα, αναμφισβήτητα, μπορούν να προλάβουν, ακόμα και να αντιμετωπίσουν, την προκαλούμενη από τα αντιβιοτικά, διάρροια.

 

2. Πρόληψη αλλεργιών. Τα προβιοτικά εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να διακρίνει τα παθογόνα από τα μη παθογόνα αντιγόνα και να μπορεί να ανταποκρίνεται κατάλληλα. Αυτή η σημαντική λειτουργία αποτρέπει το ανοσοποιητικό σύστημα από την υπερβολή στην αντιμετώπιση των μη επιβλαβών μικροοργανισμών, από η οποία είναι η γένεση αλλεργιών.

 

3.Προάγουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού

 

4.Παράγουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά

 

5.Βελτιώνουν τη διαθρεπτική απορρόφηση των βιταμινών, των μετάλλων και των αμινοξέων και συνθέτουν τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του νευρικού συστήματος. • Προλαμβάνουν τροφικές δηλητηριάσεις Παράγουν ουσίες που συμβάλλουν: • Στη μείωση της χοληστερόλης και τη ρύθμιση του σακχάρου • Στην καλή ποιότητα της επιδερμίδας • Στη διατήρηση της υγείας των οστών – Τα προβιοτικά συστήνονται ευρύτατα στις περιπτώσεις μολύνσεων από μύκητες και βακτήρια όπως π.χ. η Candida, επειδή εγκαθιστούν μεγάλους υγιείς πληθυσμούς φιλικών βακτηρίων που συναγωνίζονται τους παθογόνους για να επικρατήσουν. – Τα προβιοτικά είναι επίσης απαραίτητα για την πρόληψη και θεραπεία στις άφθες (του στόματος), τις μυκητιάσεις των ποδιών (πόδι του αθλητή), τις κολπικές μυκητιάσεις και την ακμή.

 

6. Για την πρόληψη του εκζέματος στα παιδιά.

 

7. Δυσανεξία στη λακτόζη.

 

8. Τερηδόνα και ουλίτιδα.

 

9. Σπαστική κολίτιδα (σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου).

 

10. Πρόληψη καρκίνου του εντέρου.

 

11. Νόσος Crohn.

 

12. Ελκώδης κολίτιδα. Στις φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn, οι πάσχοντες βιώνουν συμπτώματα, όπως οξεία διάρροια, εμετό και κοιλιακό πόνο. Οι φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου πιστεύεται ότι προκαλούνται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά αρνητικά σε συγκεκριμένα βακτήρια του γαστρεντερικού σωλήνα, προκαλώντας φλεγμονή στο έντερο.

 

13. Έλκος στο στομάχι: Τα προβιοτικά πιθανόν να βοηθούν στην καταπολέμηση του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού το οποίο προκαλεί γαστρίτιδα, έλκος στο πεπτικό σύστημα και, στη χειρότερη περίπτωση, καρκίνο.

 

14. Στις μολυσματικές νόσους του εντέρου, μείωση της διάρκειας της λοίμωξης ιδιαίτερα με το μικρόβιο Clostridium difficile.

 

15. Μετά από χειρουργικές επεμβάσεις όπως του παχέος εντέρου, πρόληψη και θεραπεία της φλεγμονής που προκύπτει.

 

16. Για την πρόληψη και θεραπεία των μυκητιάσεων του γυναικείου κόλπου. Χρήσιμα φαίνεται να είναι τα προβιοτικά σε κάθε γυναίκα που παρουσιάζει επαναλαμβανόμενα επεισόδια με γυναικολογικές λοιμώξεις (κολπίτιδα, τραχηλίτιδα), ή ουρολογικές λοιμώξεις (κυστίτιδα).

 

17. Για την πρόληψη και θεραπεία των ουρολοιμώξεων.

 

18. Για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, μείωση του κινδύνου υποτροπής της νόσου. Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα από έρευνες που δείχνουν ότι η κατανάλωση προβιοτικών συνδέεται με τη μειωμένη δραστικότητα των ενζύμων που μετατρέπουν προκαρκινογόνες ουσίες σε καρκινογόνες.

 

Τα είδη των προβιοτικών : Lactobacillus plantarum: Παράγει γαλακτικό οξύ που αναστέλλει την ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών και προστατεύει από τον μετεωρισμό (αέρια). Lactobacillus casei:Κατάλληλος σε περιπτώσεις εντερικών μολύνσεων και νόσου του Crohn, καθώς και στην αλλεργική ρινίτιδα. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Lactobacillus bifidus:Κάνει το περιβάλλον αφιλόξενο για τα παθογόνα βακτήρια (όπως το e.coli). Κατάλληλος για τη διάρροια λόγω αντιβιοτικών, για τη διάρροια λόγω ρετροϊού και την αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Lactobacillus acidophilus:Βοηθεί στον έλεγχο των κολικών και της διάρροιας των βρεφών. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει την ανάπτυξη του μύκητα candida. Lactobacillus bulgaricus:Συμβάλλει στην αντιμετώπιση τόσο της δυσκοιλιότητας όσο και της διάρροιας, επιδρώντας στην περισταλτικότητα του εντέρου. Bacillus longum:Συμβάλλει στην απομάκρυνση των νιτρωδών (είναι καρκινικές ουσίες).

 

Πώς πρέπει να παίρνουμε προβιοτικά :Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν τα προβιοτικά λαμβάνονται τακτικά, κατά προτίμηση καθημερινά, έτσι ώστε να αντικαθίστανται οι βακτηριακοί πληθυσμοί που χάνονται λόγω του βλαβερού τρόπου ζωής και των επιβαρυντικών περιβαλλοντικών παραγόντων. Οι τελευταίες έρευνες κατέδειξαν ότι τα προβιοτικά λειτουργούν καλύτερα όταν λαμβάνονται με γεμάτο στομάχι, όταν δηλαδή οι τροφές έχουν εξουδετερώσει την οξύτητα των γαστρικών υγρών του στομαχιού.

 

Η καλύτερη πηγή προβιοτικών είναι το γιαούρτι, το οποίο περιέχει λακροβάκιλλο ή μπιφιδοβακτήρια. Προϋπόθεση είναι να αναγράφεται στη συσκευασία του ότι περιέχει ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια βακτηρίου.

 

ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ: Τα πρεβιοτικά είναι μη αφομοιώσιμοι υδατάνθρακες που δρουν ως τροφή για τα προβιοτικά, αφού δεν μπορούν να αφομοιωθούν από το ανθρώπινο σώμα. Συμβάλλουν στη διατήρηση υγιούς πεπτικού συστήματος και εντοπίζονται σε δημητριακά ολικής αλέσεως, μπανάνες, σπαράγγια, σκόρδο, όσπρια, πλιγούρι βρώμης, μέλι και κρεμμύδια. Τα πρεβιοτικά χρησιμοποιούνται επιλεκτικά από τα εντερικά βακτήρια γα ζύμωση. Αυτό σημαίνει ότι βακτήρια που σχετίζονται με ευεργετικές για την υγεία επιδράσεις, μπορούν να στοχευθούν ειδικά. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι τα πρεβιοτικά μπορούν να επιφέρουν αλλαγές στην εντερική μικροχλωρίδα, αλλά είναι ακόμη ασαφές πώς ακριβώς μπορεί η χρήση πρεβιοτικών να μεταβάλλει τη σύνθεση και τη λειτουργία της εντερικής μικροχλωρίδας, πόσο σταθερές θα είναι αυτές οι αλλαγές και τι σημαίνουν οποιεσδήποτε αλλαγές στην εντερική μικροχλωρίδα για την ανθρώπινη υγεία- αυτό χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

 

Τέλος λόγω της σημερινής διατροφής η οποία εμφανίζει αρκετές αδυναμίες και σημαντικά μειονεκτήματα ,η λήψη των προβιοτικών είναι αναγκαία. Υπάρχουν σκευάσματα προβιοτικών από σοβαρές εταιρείες, με μεγάλη απορροφησιμότητα τα οποία εξασφαλίζουν τεράστια οφέλη για τον οργανισμό σας ,για αυτό είναι απαραίτητα .

Σας προτείνουμε

Olonea BacteFlora Microbiome Προβιοτικά Συμπλήρωμα Διατροφής 30veg.caps

Olonea BacteFlora Microbiome Προβιοτικά Συμπλήρωμα Διατροφής 30veg.caps

Bacteflora Microbiome Συμβιωτικό Νέας Γενιάς τη...

Τιμή Dna: 46,78 €
Olonea BacteFlora Gold 30veg.caps

Olonea BacteFlora Gold 30veg.caps

To BacteFlora Gold της Olonea με Ultra υψη...

Τιμή Dna: 53,32 €